VITALITÁS, EGÉSZSÉG, ÉLETKEDV "Erő-algák” Spirulina, Chlorella, Lithotamnium, Haematococcus A táplálék-kiegészítők legjava „Eleséged legyen gyógyszered!” (Hippokrátész) Ahol algák vannak, ott élet is található. Az algák Földünk legősibb élőlényei, bolygónk oxigéntartalmának 90 százalékát állítják elő. Körülbelül 3 milliárd éve léteznek és különlegesen értékes alkotóelemeinek gazdag összetéte által egyedülálló élőlények. Napjainkban a mikroalgák számos országban az egészséges étkezés fontos részét képzik. Japánban például a mindennapi étkezés elengedhetetlen alkotóelemei. Ennek számos oka van: Többek között a benne található több ezer vitális anyag, amelyek akár 90%-os bilógiai felhasználhatósággal is rendelkeznek, azaz az emberi szervezetben teljes mértékben kifejthetik kedvező és nélülözhetetlen hatásukat.
Feltételezhető, hogy Latin-Amerika őslakosai voltak az első olyan emberek, akiknek az algák már évezredekkel ezelőtt is mindennapi étkezésük szerves részét képezték. Bizonyított, hogy a maják és az aztékok, Közép- és Dél-Amerika magasan fejlett társadalmai ismerték és hasznosították az algák regeneráló és tápláló képességét. A kutatások területén azonban csak a 20. század végén értek el jelentős áttörést, amelyet olyan tudósoknak köszönhetünk, mint a japán Hiroshi Nakamura és az Egyesült Államokból származó Christopher Hills. Átfogó tanulmányok mégis csak az utóbbi időben születtek. Itt elsősorban annak felfedezése kiemelkedő, hogy a mikroalgák vitális anyagai (vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, nyomelemek és alapvető aminosavak) számos pozitív hatással bírnak. Ma a figyelem középpontjában elsősorban a Spirulina Platensis, Lithothamnium Calcareum, Chlorella Vulgarits és Haematococcus Pluvialis algák állnak. |
Chlorella Vulgarits Az édesvízi Chlorella alga azzal a figyelemre méltó tulajdonsággal rendelkezik, hogy méregteleníti a szervezetet. Serkenti azon egészségre káros anyagok eltávolítását, amelyeket nap mint nap a levegőn, vízen és táplálékon keresztül magunkhoz veszünk. Többek között ide számítjuk a régi amalgámtömések nehézfémtartalmát, valamint a klórtartalmú szénhidrogént, valamint növényvédő és rovarellenes szerek káros anyagait. Megtalálhatóak a kolbászban, a bélszínben és a sonkában, illetve az ásványvízben, borban, sörben, továbbá a zöldségekben és a gyümölcsökben is. A Chlorella „összegyűjti“ az emberi szervezetből a nehézfémeket, és eltávolítja őket a testből. Ezen tulajdonsága révén nem csak a belet tisztítja meg, hanem az ereket és a test raktárait is, mint például a zsírszövetet. A Chlorella alga ezen felül nagy mennyiségű B-vitamin-komplexumot is tartalmaz, amely többek között a bél aminósavainak felvételében és szállításában játszik fontos szerepet. Erősíti az immunrendszert, serkenti a sebgyógyulást, biztosítja az egészséges bélflóra kialakítását, így szabályozza a bél működését és támogatja a májfunkciókat. A tudósok a Chlorella alga átfogó hatásrendszerét Chlorella Growth Factornak nevezik (röviden CGF). Bár még csupán kevés kutatás foglalkozott az Chlorella algával, mégis olyan különleges esetekről számoltak be, ahol megállította a daganatok növekedését, így azonnal felhívta magára a kutatók figylemét. A Chlorella kiváló sejttisztító hatásában több tényező játszi közre, mint például a sejtfalainak különleges cellulóztartalmú felépítése, valamint az egyedülállóan magas tartalma filterhatású anyagokban, mint például a sporopolleninben. Mindemellett erősen koncentrált klorofillt is fellelhető benne, amelynek tartalma akár a 4 százalékot is eléri, ez az egyik legmagasabb növényeknél eddig mért érték, és a természetben egyedül a Chlorella alga esetében figyelhető meg, ezért valóságos „méregmágnesként” tartják számon. Ugyancsak különlegesen nagy mértékű teljesértékű növényi fehérje található benne, száraztömeg tartalma akár az 50 százalékot is eléri. A Chlorella alga számos vitamint is tartalmaz, többek között B-vitamint, aktív B12-vitaminnal együtt, illetve K-vitamint, pantoténsavat és folsavat, valamint különböző aminosavakat, valamennyi alapvető aminosavat ideértve. Továbbá számos ásványi anyag és alapvető nyomelem található benne, úgy mint magnézium, kálium, mangán, vas, cink, kálcium és szelén, továbbá antioxidánsok, polifenol és számos további bioaktív anyag.
Spirulina Platensis A Spirulina botanikai megnevezése „kis spirálvonalat” jelent - valószínűleg azért kapta ezt a nevet, mert a mikroszkóp alatt formája egy spirálvonalra emlékeztet. A kis kék alga valójában egy baktérium. Az épp hogy 1 miliméter méretű, alig látható élőlény rendkívül gazdag klorofilltartalommal bír, így elősegíti az organikus anyagok szintézisét, ezáltal ez az első olyan élőlény, amely elősegítette az oxigén termelését. Így valóban igaz az állítás, hogy életet ad. A Spirulina a lehető legkisebb therületen egyesíti a legnagyobb tápanyagtartalmat:
Lithothamnium Calcareum A Lithothamium a fosszlis vörös algák osztályába tartozik, azonban csak a 19. századtól tartják őket növényként számon. A kis vöröses-lilás alga rendkívül lassan nő, csupán 1 millimétert évenként. Azon tulajdonsága folytán, hogy a tengervízben megtalálható tápanyagokat összegyűjti, a Lithothamnium alga több, mint 32 különleges nyomelemet tartalmaz (pl. jódot, szelént, cinket, kobaltot, rezet és krómot), ezáltal kiválóan támogatja az emberi szervezet ellátását ásványi anyaggal. Mindemellet rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, aminosavakban és mindenekelőtt rézben, amely elsősorban a hemoglobin-képzéshez szükséges. Magas kálciumtartalma segítségével megelőzi a kálciumveszteséget, valamint csontszövet megtartásában is fontos szerepet játszik. Fő alkotóeleme, a magnézium szabályozza a neuromuszkuláris reakciókat, ezáltal megelőzi a stressz okozta megbetegedéseket és kiegyensúlyozottá tesz. A Lithothamnium biológiai hasznosíthatósága által rendkívül jól helyettesíti az általunk ismert kálciumforrásokat. Lithothamnium 34 százalékban szerves, természetes kalciumból áll, amelynek szervezetünk akár 96 százalékát is hasznosítja, ha a gyomor ph-értéke 1,5. Összehasonlításképp: Az osztrigahélynak, amelyet a hagyomány alegértékes természetes kálciumforrásként tart számon, a gyomor csak 67 százalékát oldja fel, azaz a biológiai hasznosíthatósága lényegesen alacsonyabb. A Lithothamnium alga természetes és ezáltal rendkívül jó biológiai felhasználhatósággal rendelkező alkotóelemeit a szervezet egyenletesen és kiegyensúlyozottan veszi fel, ma már bizonyított, hogy a nyomelemek az aminosavakkal kapcsolódva a szervezet által kiválóan értékesíthetőek.
Haematococcus Pluvialis Az alig 0,1 mm nagyságú, édesvízi, Haematococcus Pluvialis elnevezésű mikroalga már igen korán felkeltette a kutatók érdeklődését. Girod-Chatrans, fancia tudós már 1797-ben megvizsgálta a zöld algák családjához tartozó vérben gazdag algát, amely erős napsugárzás vagy tápanyaghiány esetén nyugalmi vagy tartós állapotba kerül, és vérvörösre pigmentálódik. 1944-ban megváltozott a kutatások elsődleges témája, mivel Tisher angol biokémikus azonosította a vörös szín fő okát, az asztaxantin karotionidot. Antioxidáns hatás Az asztaxantin semlesegíti a szingulett-oxigént – egy igen reaktív oxigénkötést –, így az erős antioxidáns hatásáról híres E-vitamin is eltörpül mellette (Shimidzu et al. 1996) mind belső, mind külső kozmetikai szerként. Az asztaxantin karotioniddal és béta-karotiniddal való összehasonlítása ugyancsak meggyőző eredményekhez vezet, mivel molekuláris felépítésük szempontjábol hasonlítanak egymásra. A szerkezeti hasonlóság ellenére a szingulett-oxigén semlegesítésénél az asztaxantin egyértelműen erősebb hatást mutat. A szabad gyökök semlegesítő képessége miatt az asztaxantin a C-vitaminnal és más antioxidánsokkal (a szintetikus asztaxantint beleértve) is összehasonlítottkák (Creighton Egyetem tanulmánya). Az összehasonlító kutatások ugyancsak azt mutatták, hogy a természetes asztaxantin antioxidatív hatása számottevően jobb más karotionidoknál (Bagchi 2001). A természetes asztaxantin - 20-szor erősebb, mint a szintetikus asztaxantin - 50-szer erősebb, mint a béta-karotin - 60-szor erősebb, mint a C-vitamin - 550-szer erősebb, mint az E-vitamin Mellékhatásmentes Egyes kiváló antioxidánsok bizonyos körülmények között – amikor semlegesítik a szabad gyököket – maguk is reakcióérzékeny anyagokká válnak és káros hatást fejtenek ki: „Prooxidatívvá“ válnak és támadni kezdik a sejteket. A béta-karotin is az ismertebb antioxidáns karotinoidokhoz tartozik, így adott esetben pro-oxidatívvá válhat. Ez az antioxidáns kizárólag a C-vitaminnal együttesen tudja kifejteni kedvező hatását, azaz megvédeni a sejteket a szabad gyököktől. C-vitamin nélkül a béta-karotin átveszi a szabad gyökök káros energiáit és maga is veszélyes molekulává válik, azaz pro-oxidatív állapotba kerül. Amikor a folyamathoz C-vitamin is rendelkezésre áll, a pro-oxidítív állapot nagyon hamar visszavált antioxidatív állapotba, így nem jelent többé veszélyt a sejtek számára. A pro-oxidatív tulajdonságok szemponjából az asztaxantin más karotinoidokat is egyértelműen megelőz. Az asztaxantin különleges molekuláris szerkezeténél fogva teljesen kizárt, hogy pro-oxidatívvá váljon, így biztosan nem károsíjta a szervezetet.
Szintetikus asztaxantin A természetes és szintetikus asztaxantin antioxidáns képességét vizsgáló kísérletek figyelemre méltó eredményeket hoztak: Bár a szintetikus asztaxantin kémiai összetétele megegyezik a természetes asztaxantinéval, valójában a két molekula különböző. Az asztaxantin természetes formájában molekuláris láncának mindkét végén mindig zsírsavakhoz kapcsolódik. Ezen különbségek által a természetes asztaxantin felülmúlja a szintetkus asztaxantin képességeit.
Különleges képességek A természetes asztaxantin hatékony antioxidánsként és biztonságos, természetes gyulladásgátlóként működik. Védelmet nyújt a bőr számára az UV sugárzás káros hatásai ellen és segíti, hogy az emberek belülről szépüljenek. Kiváló kiegészítés a sportolók és aktív emberek számára, mivel elősegíti a testi terhelések utáni felépülését. Az asztaxantin megelőzi a sport által okozott izületi gondokat, sőt erősebbé teszi a szervezetet, valamint fejleszti a ellenállóképességet. A szemek és az agy számára ugyancsak egyedülálló támogatást jelent, elsősorban olyan betegségek megelőzésében segít, mint az időskori makula degeneráció (AMD) és a szürkehályog. A béta-karotinnal (és számos más karotinoiddal) egybevetve az asztaxantin többek között a következő tulajdonságokkal bír:
• Asztaxantin áthatol a vér-agy gáton és antioxidáns, és gyulladásgátló védelmet nyújt az agynak és a központi idegrendszernek. Ez egy rendkívüli jelenség, mivel a vér-agy gát egy erősen szelektáló filter, mely csak az agy által szükséges tápanyagokat engedi át és csakis tápanyacseretermékeket továbbít. Ily módon védi az agyat a vérben keringő kórokozóktól, toxinoktól és hírvivő anyagoktól. • Asztaxantin áthatol a vér-retina gáton és antioxidáns, illetve gyulladásgátló védelmet biztosít a szemeknek. A vér-retina gát egy további erősen szelektáló filter, melynek hatására csak adott anyagok kerülhetnek a retinahártyára.
|